Jesličky nám říkají,
že Bůh se nikdy nevnucuje silou.
Z jesliček k nám promlouvá Boží něha.
Nazíráme v nich Boží milosrdenství,
které se stalo tělem,
aby pohnulo naším srdcem.

Bůh se nevnucuje silou

Když stojíme před jesličkami, rozjímáme o Božím milosrdenství. Jesličky nám připomínají, že Bůh ve svém velikém milosrdenství sestoupil k nám, aby s námi navždy zůstal. Jesličky nám dále říkají, že Bůh se nikdy nevnucuje silou. Kvůli naší spáse nezměnil dějiny a nevykonal žádný mohutný zázrak. Přišel ve vší prostotě, pokoře a mírnosti.

Bůh sesazuje mocné

Často si myslíme, že dějiny jsou ovládané střídajícími se mocnostmi a určovány tržní ekonomikou a obchodem. Bůh Vánoc je však Bohem, který „zamíchává karty“. A činí tak s oblibou. Jak to řekla Maria ve chvalozpěvu Magnificat: „Pán mocné sesazuje z trůnu a povyšuje ponížené, hladové sytí dobrými věcmi a bohaté propouští s prázdnou (srov. Lk 1,52-53)“.

Bůh nemiluje velkolepé revoluce dějinných mocipánů a neužívá kouzelnickou hůlku, aby měnil situace. Stává se malým dítětem, aby nás přitáhl láskou, aby se dotkl našich srdcí svou pokornou dobrotou, aby svou chudobou otřásl těmi, kdo se namáhají hromaděním klamných pokladů tohoto světa.

Božímu novorozeněti chybělo vše potřebné

Právě takto smýšlel František z Assisi, který zavedl tradici stavby vánočních jesliček. František z Assisi chtěl vzpomínat na narození betlémského Dítěte, abychom vytušili, v jakých nesnázích se toto novorozeně ocitlo, když mu chybělo vše potřebné. Z jesliček k nám promlouvá Boží něha. Nazíráme v nich Boží milosrdenství, které se stalo tělem, aby obměkčilo náš pohled a pohnulo naším srdcem.

O Vánocích nám Bůh dává všechno. Svého Syna, daru všech darů, který nám přináší spásu. Bůh, který nás přichází spasit, nenachází lepší způsob, jak to učinit, než putovat spolu s námi a žít náš život.

Zpracováno podle slov
papeže Františka 18. a 20. 12.2015.
Redakčně upraveno

„Ježíš Kristus, ačkoliv byl bohatý, stal se pro nás chudým,
abychom my zbohatli z jeho chudoby“ (srov. 2 Kor 8,9).

Vánoce, jesličky, jesle, Betlém, Jezulátko, dítě Ježíš, Ježíšek, sláma