Slavná skladba Jakuba Jana Ryby a obrázky malíře Josefa Lady v animovaném filmu České televize. Z mailu jedné naší čtenářky: "... díky za odkaz na Rybovku, je to (podle mě) opravdu skvělé, hravé, naše malá Madla (4 roky) se na to teď dívala a nespustila z toho oči, což by u zvukového záznamu vůbec nevydržela".
Odkaz na video na web ČT.

Spojit Rybovu Českou mši vánoční a Ladův lidový Betlém v jeden celek a vytvořit animovaný film byl šťastný nápad dramaturga Miloše Zvěřiny a režiséra Pavla Kubanta. Základ tvoří Rybova skladba v podání Symfonického orchestru hl. m. Prahy FOK, animovaný doprovod tvoří desítky Ladových postaviček nejen z lidového Betlému, ale i z dalšího autorova bohatého literárního a výtvarného odkazu. Mezi pastýři a vesničany tak spěchá k Betlému i kocour Mikeš, Kmotra Liška, Mulisákův Bubáček, pan starosta, švec, kominík a ostatní postavičky, které tak dobře známe z knižních vydání i z televizní obrazovky. (zdroj: www.ceskatelevize.cz)

Kliknutím na obrázek spustíte video...

Archivní hudební nahrávka v podání Symfonického orchestru hl. m. Prahy FOK, dirigent V. Smetáček, zpívají M. Mrázová, J. Vymazalová, B. Blachut, Z. Kroupa a Český pěvecký sbor. Scénář M. Zvěřina a P. Kubant. Režie P. Kubant